dissabte, 13 de febrer del 2010

Que es el POUM? és bo?


Els Plans d'Ordenació Urbanística Municipal o POUM són una eina que tenen les administracions, per a la organització urbaística integral del seu territori (és a dir, en cristià, que són les normes que es posen a un municipi i que et diuen que s'hi pot construir, les alçades dels edificis, amplada dels carrers, on hi ha zones verdes, escoles...) i normalment, ja inicia unes directrius, de com voldrà que vagi creixent la població.
Com funciona una actuació urbanística?
Per normativa, quan es fa una actuació d'aquestes, a les zones afectades, s'han de fer unes cessions per a nous carrers, zones verdes, equipaments i serveis. Així, un propietari d'un terreny de 1000m2, pot ser que es quedi amb 500m2, ja que la resta, servirà per fer carrers i d'altres instal·lacions. Una vegada hem fet aquestes cessions, ja pots començar a fer els carrers (a pagar per el propietari). I QUAN CONSTRUÏM? la norma, diu que del que construeixis, com a mínim el 40% ha de ser protecció oficial. Així, dels 500m2 que et queden, podràs fer-ne 300m2 i vendre'ls a preu de mercat, i els altres 200m2 a preu que marqui la Generalitat. Això és tot? Encara no... per llei, el 10% del que edifiques, ho has de donar a l'administració (normalment, l'ajuntament)... així, hem passat de tenir un terreny de 1.0002, a un de 450m2, dels quals 180m2 són de protecció oficial i 270m2 de lliure mercat... però ja sabem que 1m2 de pis, és més car que 100Kg de blat... hem sortit guanyant!!
Quan és bo això? Doncs això és bo, quan la població vol créixer, i té, per exemple terrenys agrícoles. Passar d'un terreny rústic a un residencial, sol ser positiu pels propietaris.
I quan s'actua en un terreny que ja és residencial?
Això es complica!! Els propietaris, ja han pagat, fa uns anys, uns carrers, clavegueram... així, si un propietari d'una casa de 200m2, ha de cedir per exemple un 40% per carrers, serveis o infraestructures, es queda amb una casa de 120m2!! Però ara, a més, ha de construir el 40% de protecció oficial... i donar-ne el 10% a l'administració. Així, ara tenim que la casa de 200m2 ha passat a ser un habitatge de 64,8m2 i un altre de 43,2 que serà de protecció oficial... i a part, el propietari ha de pagar les obres, els carrers i les zones verdes!!!
Sempre és tant dolent actuar en zona urbana?
NO, es clar... el que s'ha de fer, és una normativa, per a que aquest senyor amb una casa de 200m2 de planta baixa, pugui fer, per exemple 300m2 de pisos... així, el valor dels pisos (encara que una part sigui de protecció), compensarà el valor de la casa i les despeses.
I que passa a Igualada?
A Igualada, es fa un pla a zones urbanes (és a dir, no tenim camps de blat que passen a ser zones edificables; s'actua a zones de la ciutat, que ja són part de la ciutat) on hi ha habitatge i d'altres zones on hi ha indústria.
I és bo o dolent?
Cas a) Propietaris d'habitatge: Segons la normativa proposada i les zones que he estudiat, és una ruïna (es pot edificar molt menys que el que permet la normativa actual); és com el cas que he comentat abans, on un propietari d'un habitatge de 200m2 es queda amb un de 108m2, havent pagat de nou els carrers, zones verdes i enderroc i construcció del nou habitatge... amb la peculiaritat, que a Igualada, el 50% de la nova construcció, és de protecció oficial, així, el pobre propietari, passarà a tenir 54m2 de casa que pot vendre al preu que vulgui i 54m2 a preu de la Generalitat.
Cas b) Adoberies: Ja sabem com està el mon dels blanquers, els pobres van haver de pagar fa poc una depuradora. Molts refiaven que amb una nova ordenació, que permetés que una zona industrial passés a ser habitatge, podrien vendre una part de les naus i així, vendre habitatges per a sanejar una mica les seves necessitades butxaques. I QUE S'HAN TROBAT? Doncs exactament igual que els propietaris d'habitatge; es queden sense industria, i les despeses i cessions són tantes els hi és inviable.
Ningú guanya?
Crec que no és bo que la industria i parts dels propietaris d'una població, s'arruïnin o desapareguin. Tot i això, intentant ser positius, poder els únics beneficiats, serien els veïns que viuen a prop de les zones afectades (que no els veïns afectats), que es tindran carrers més amples i zones verdes, sense necessitat de posar-hi un duro (a costa dels seus veïns, això si)
Com quedaria Igualada?
1.- Sense industria adobera i perdent una part de terreny industrial a la zona de Les Comes (deixem de ser productors/distribuidors... a que ens dediquem llavors? Turisme? Assafates al nou aeroport corporatiu? constructors per a fer el nou POUM? I quan s'acabi, a immobiliàries, per vendre'ls)
2.- 8.000 habitatges per vendre (segons càlculs d'un company, 6.000 del POUM i 2.000 que ja es troben disponibles ara)
Deixa'm que t'expliqui un truc que em va comentar en Gonzalo Bernardos -catedràtic d'economia de l'UAB i assessor de grans companyies immobiliàries- suposarem Igualada amb 40.000 habitants i la premisa que en compres d'habitatge l'obra nova, sol suposar un 60% (la resta, és segona ma).
En un any excel·lent, les vendes d'habitatge, són d'un 7% de la població, així, Igualada, necessitaria en un any molt bo 1.680 habitatges nous per vendre (com els anys 2004 a 2007)
En un any normal, les vendes són d'un 4%; necessitaríem uns 960habitatges nous (1995 a 2003)
En un any dolent, les vendes són de 1%; necessitaríem 240 habitatges nous (1992-1994)
En un any pèssim, les necessitats poder anirien d'un 0,1% al 0,25%; com a molt 60 habitatges nous (2008 - actualitat)
Així, suposem que tenim aquestos 8.000 habitatges que la crisi duri 1 any més, passem a uns 3 anys dolents i uns 3 normals i després, 3 anys d'època molt bona i tornem un cicle dolent... hauríen passat més de 17 anys per a vendre els 8.000 habitatges!!!
Treu tu mateix les conclusions de si aquest POUM és bo o dolent... o millor, fes els teus números!!!

1 comentari:

  1. Simplement génial! Llàstima que alguns no sapiguen ni llegir, ni escriure, ni escoltar, no en el sentit literal, però ja m'entens.
    Josep M. Torras Payerol

    ResponElimina